Diplo Internet Governance Community

Stay networked. Get informed. Broadcast your projects.

Në datat 29-30 Prill 2010 u organizua në Madrid, në zyrat e TELEFONICA, EuroDIG 2010, një dialog ndër-Evropian mbi Internet Governance
(IG). IG mund të përkufizohet si zhvillimi dhe aplikimi nga ana e qeverive,
sektorit privat dhe shoqërisë civile, në rolet e tyre respektive, i principeve
të përbashkëta, normave, rregullave, procedurave vendimmarrëse dhe programeve që
i japin formë zhvillimit dhe përdorim të Internetit. EuroDIG përfshin një numër
të madh përfaqësuesish evropian nga shoqëria civile, biznesi, komuniteti teknik
dhe akademik si edhe qeveritë Evropiane, institucione dhe organizata përfshirë
edhe Presidencën Evropiane, Komisionin Evropian, Parlamentin Evropian, Këshillin
e Evropës dhe Unionin Evropian të Broadcasting.
Qëllimi i EuroDIG është i dyfishtë: së pari të ndihmojë palët e
interesuara të shkëmbejnë mendimet dhe eksperiencat e tyre mbi çështje të cilat
do të diskutohen në takimet globale të IGF (Internet Governance Forum) ,të
identifikojë pikëtakimet dhe të theksoje diferencat; së dyti të rrisë informimin në Europë dhe midis vendimmarrësve
evropian mbi rëndësinë e çështjeve të diskutuara në IGF.
Veçanti
e EuroDIG 2010 ishte se për çdo seksion në të mund të kontribuonin edhe pjesëmarrës
të cilët nuk ishin fizikisht prezent, nëpërmjet të ashtuquajturave HUB(takime
locale që zhvillohen paralelisht me EuroDIG). Kjo bëhej për t’i dhënë mundësinë
e shprehjes edhe personave të cilët për arsye të ndryshme(angazhime
profesionale, shpenzime udhëtimi etj) nuk mund të ishin prezent. Rreth 11 HUB u
organizuan në Evropë (përgjithësisht në zyrat e KE në vendet respektive), pjesëmarrja
e të cilëve u vlerësua shumë nga organizatorët. Fatkeqësisht prezenca e
Albanian HUB u anulua momentin e fundit për arsye teknike.


Në EuroDIG 2010 Shqipëria u përfaqësua në nivel qeveritar nga Zv. Ministri i Inovacionit, Teknologjisë se Informacionit dhe të Komunikimit, Z. Visho Ajazi, dhe nga Elona Taka, Diplo
foundation, ne rolin e moderatores
remote. Z. Ajazi ishte pjesë e panelit të Sesionit të
parë : “Cila është vlera publike dhe ekonomike e Internetit në Evropë”. Ky
seksion u organizua si një diskutim midis
përfaqësuesve të nivelit të lartë të
qeverive, parlamenteve, institucioneve dhe organizatave lidhur me prioritet Evropiane
dhe perspektivat për Internetin si një hapësirë për demokraci, rritje ekonomike
dhe vlerë publike. Dialog i hapur midis panelit dhe audiencës se si
qytetarët/përdoruesit Evropian e shohin rolin e tyre në përdorimin dhe formimin
e Internetit. Shqipëria ndau eksperiencën e saj në kryerjen e investimeve në
lidhjen e shkollave dhe ngritjen e pikave publike te aksesit të Internetit, si
edhe në ngritjen e shërbimeve të e-commerce dhe e-government, duke konfirmuar
vetëdijen e rëndësisë së ICT në zhvillim-veçanërisht në shtetet në tranzicion
si në Evropën Juglindore.


Perfundime


Eshte e rendesishme qe Shqiperia te jete me aktive ne debatet mbi IG, bazuar edhe ne orientimin pozitiv te qeverise shqiptare ne fushen e e-government. Rezultatet e ketyre debateve si ne nivel
evropian, ashtu edhe ne ate boteror, kane nje impakt real ne jeten tone te
perditshme ashtu edhe ne te ardhmen. Per kete do te ishte e nevojshme ngritja e
nje IGF kombetar, ne shembullin e shteteve te tjera(Itali, Spanje etj) per te
evidentuar ceshtjet e IG me me interes
per Shqiperine, te cilat mund te diskutohen ne IGF, takimi me i afert eshte ai
ne Vilnus, Estoni shtator 2010.


Organizatoret e EuroDIG 2011 ne Beograd na ftuan qe ne te jemi organizator, dhe jo thjesht pjesemarres ne te. Gjithashtu eshte e rendesishme qe ne takimet e tjera te jete e mundur
pjesemarrja remote, nepermjet nje Albanian Hub, per te cilen mjaftojne disa
kushte minimale teknike dhe deshire e mire.

Views: 114

Comment

You need to be a member of Diplo Internet Governance Community to add comments!

Join Diplo Internet Governance Community

Members

Groups

Follow us

Website and downloads

Visit Diplo's IG website, www.diplomacy.edu/ig for info on programmes, events, and resources.

The full text of the book An Introduction to Internet Governance (6th edition) is available here. The translated versions in Serbian/BCS, French, Spanish, Arabic, Russian, Chinese, and Portuguese are also available for download.

Interviews


Karlene Francis (Jamaica)
Ivar Hartmann
(Brazil)
Elona Taka (Albania)
Fahd Batayneh (Jordan)
Edward Muthiga (Kenya)
Nnenna Nwakanma (Côte d'Ivoire)
Xu Jing (China)
Gao Mosweu (Botswana)
Jamil Goheer (Pakistan)
Virginia (Ginger) Paque (Venezuela)
Tim Davies (UK)
Charity Gamboa-Embley (Philippines)
Rafik Dammak (Tunisia)
Jean-Yves Gatete (Burundi)
Guilherme Almeida (Brazil)
Magaly Pazello (Brazil)
Sergio Alves Júnior (Brazil)
Adela Danciu (Romania)
Simona Popa (Romania)
Marina Sokolova (Belarus)
Andreana Stankova (Bulgaria)
Vedran Djordjevic (Canada)
Maria Morozova (Ukraine)
David Kavanagh (Ireland)
Nino Gobronidze (Georgia)
Sorina Teleanu (Romania)
Cosmin Neagu (Romania)
Maja Rakovic (Serbia)
Elma Demir (Bosnia and Herzegovina)
Tatiana Chirev (Moldova)
Maja Lubarda (Slovenia)
Babatope Soremi (Nigeria)
Marilia Maciel (Brazil)
Raquel Gatto (Brazil)
Andrés Piazza (Argentina)
Nevena Ruzic (Serbia)
Deirdre Williams (St. Lucia)
Maureen Hilyard (Cook Islands)
Monica Abalo (Argentina)
Emmanuel Edet (Nigeria)
Mwende Njiraini (Kenya)
Marsha Guthrie (Jamaica)
Kassim M. AL-Hassani (Iraq)
Marília Maciel (Brazil)
Alfonso Avila (Mexico)
Pascal Bekono (Cameroon)

© 2022   Created by Community Owner.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service