Diplo Internet Governance Community

Stay networked. Get informed. Broadcast your projects.

Dana 29. i 30. aprila 2010. godine održan je treći po redu EuroDig. Domaćin je, ovaj put, bio Madrid, a skup je održan u kompleksu španske Telefonike. Već sama lista prijavljenih učesnika obećavala je uspešan dijalog, što je i cilj EuroDig-a. Među 419 prijavljenih učesnika, od kojih neki nisu bili fizički prisutni, o čemu će biti kasnije reči, našli su se predstavnici različitih interesnih grupa, počev od predstavnika ministarstava evropskih država, uglavnom telekomunikacija, predstavnika Saveta Evrope i Evropskog Parlamenta, preko web giganata kao što su Yahoo i Skype, pa sve do akademskih institucija, različitih kompanija, nevladinih organizacija i mnogih drugih. Svi oni su se okupili sa istim ciljem – unaprediti i nastaviti dijalog o upravljanju Internetom, započetog još 2008. godine u Strazburu.

Na skupu su održane dve uvodne sednice, pet plenarnih i sedam radionica, kako je bilo i planirano. Nakon uvodne reči organizatora, među kojima je govorio i Vladimir Radunović, predstavnik DiploFoundation-a, i kratkog podsećanja na cilj skupa, otpočelo se sa konkretnim debatama. Prva na listi bila je debata o javnom i ekonomskom značaju Interneta za Evropu. Bez obzira na to što su se tokom debate mogli čuti različiti stavovi povodom ovog pitanja, učesnici su bili složni oko jednog – Internet je polazna osnova ukupnog razvoja.

Sa ove diskusije na globalnom nivou, prešlo se na diskusiju na nacionalnom nivou. Učesnici su iznosili informacije vezane za to kako se vlade, civilno društvo i privatni sektor u različitim državama nose sa pitanjem vladavine Internetom. Tokom debate moglo se uočiti kakve razlike postoje u pogledu vladavine Internetom između zapadne i istočne Evrope. Dok se na Zapadu između ostalog bave i regulatornim pitanjima tržišta, na Istoku su uglavnom fokusirani na osnovna ljudska prava.

Nakon ove uopštene diskusije prešlo se na debatu o konkretnim pitanjima kao što su cyber kriminal, sadržaj dostupan na Internetu, privatnost, prava dece, ‚net neutrality‘ i mnogim drugim. Tokom svih sednica mogle su se čuti brojne razlike ili, bolje rečeno, različita viđenja ovih pitanja, ali to je i suština učešća različitih interesnih grupa na ovakvim skupovima, čemu je bila posvećena i četvrta plenarna sednica na ovogodišnjem EuroDig-u.

Kao što sam na početku ovog izveštaja spomenula, nisu svi učesnici bili fizički prisutni u Madridu. Jedan od važnih ‚proizvoda‘ EuroDig-a jeste i uspešno održavanje lokalnih skupova sa učešćem na daljinu, koji su aktivno učestvovali u debatama i doprineli kvalitetu istih. Jedan od lokalnih skupova održan je i u Beogradu.

EuroDig bio je odlična prilika da se čuje svačiji glas, da se razmene ideje, mišljenja, pa i nauči nešto novo. Ceo skup zatvoren je diskusijom o budućnosti Interneta i sumiranju svega onoga što se čulo tokom dvodnevnog skupa u Madridu, uz najavu EuroDig-a 2011, koji će se na radost svih nas održati 2. i 3. juna 2011. godine u Beogradu.

Views: 67

Comment

You need to be a member of Diplo Internet Governance Community to add comments!

Join Diplo Internet Governance Community

Members

Groups

Follow us

Website and downloads

Visit Diplo's IG website, www.diplomacy.edu/ig for info on programmes, events, and resources.

The full text of the book An Introduction to Internet Governance (6th edition) is available here. The translated versions in Serbian/BCS, French, Spanish, Arabic, Russian, Chinese, and Portuguese are also available for download.

Interviews


Karlene Francis (Jamaica)
Ivar Hartmann
(Brazil)
Elona Taka (Albania)
Fahd Batayneh (Jordan)
Edward Muthiga (Kenya)
Nnenna Nwakanma (Côte d'Ivoire)
Xu Jing (China)
Gao Mosweu (Botswana)
Jamil Goheer (Pakistan)
Virginia (Ginger) Paque (Venezuela)
Tim Davies (UK)
Charity Gamboa-Embley (Philippines)
Rafik Dammak (Tunisia)
Jean-Yves Gatete (Burundi)
Guilherme Almeida (Brazil)
Magaly Pazello (Brazil)
Sergio Alves Júnior (Brazil)
Adela Danciu (Romania)
Simona Popa (Romania)
Marina Sokolova (Belarus)
Andreana Stankova (Bulgaria)
Vedran Djordjevic (Canada)
Maria Morozova (Ukraine)
David Kavanagh (Ireland)
Nino Gobronidze (Georgia)
Sorina Teleanu (Romania)
Cosmin Neagu (Romania)
Maja Rakovic (Serbia)
Elma Demir (Bosnia and Herzegovina)
Tatiana Chirev (Moldova)
Maja Lubarda (Slovenia)
Babatope Soremi (Nigeria)
Marilia Maciel (Brazil)
Raquel Gatto (Brazil)
Andrés Piazza (Argentina)
Nevena Ruzic (Serbia)
Deirdre Williams (St. Lucia)
Maureen Hilyard (Cook Islands)
Monica Abalo (Argentina)
Emmanuel Edet (Nigeria)
Mwende Njiraini (Kenya)
Marsha Guthrie (Jamaica)
Kassim M. AL-Hassani (Iraq)
Marília Maciel (Brazil)
Alfonso Avila (Mexico)
Pascal Bekono (Cameroon)

© 2023   Created by Community Owner.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service